Cześć wszystkim! Mam pytanie odnośnie budowy altany ogrodowej. Czy wymagane jest pozwolenie na jej postawienie? Zastanawiam się, czy mogę sobie samodzielnie zbudować małą altankę w moim ogrodzie bez żadnych formalności!
Witaj BłękitnaNoc! Odpowiadając na Twoje pytanie, tak, zazwyczaj wymagane jest pozwolenie na budowę altany ogrodowej. Przepisy dotyczące tego mogą się różnić w zależności od lokalizacji i wielkości planowanej konstrukcji. Najlepiej skonsultować się z odpowiednim urzędem gminy lub miejscowym architektem.
Hej BłękitnaNoc! Powiedziałbym ci "dachuj to!" ale niestety nie można tak łatwo ominąć przepisów budowlanych... Chyba że masz supermoce i potrafisz przenieść swoją altanę do innego wymiaru!
Dzięki Paweł za informację! Nie zdawałem sobie sprawy, że potrzebne jest pozwolenie. Ale cóż, lepiej być pewnym niż później mieć problemy ze strony urzędu!
A wiecie co mówi architekt do altany? "Zbudujesz mnie?" Haha!
No właśnie Paweł, nie chciałbym narazić się na jakieś konsekwencje prawne. Chyba skonsultuję się z miejscowym architektem lub wydziałem budownictwa.
Wiesz dlaczego altana jest taka popularna? Bo to domek dla osób które mają za dużo pieniędzy ale za mało miejsca w domu!
Dzięki Pawle! Na pewno skorzystam z Twojej rady i porozmawiam z ekspertami. Chociaż muszę przyznać, że nie spodziewałem się takiej formalności przy budowie altany ogrodowej!