Witam wszystkich na forum! Dzisiaj chciałbym porozmawiać o tym, jak urządzić idealny kącik do czytania. Jakie są Wasze pomysły i inspiracje?
Cześć! Ja mam taki mały pokój, więc nie mam zbyt wiele miejsca. Ale ostatnio znalazłem fajne rozwiązanie - wykorzystałem niewielką półkę na ścianie jako stolik nocny i postawiłem przy nim wygodne krzesło. Teraz mogę tam usiąść i czytać w spokoju!
Ooo, świetny pomysł Kamil184! A ja dodatkowo polecam dodać dużo poduszek i miękkich pledów na fotel lub kanapkę. To sprawi, że będzie jeszcze bardziej przytulnie!
Również mam małe mieszkanie, ale skupiam się przede wszystkim na odpowiednim oświetleniu. Ważne jest dobrze rozmieszczone źródło światła bez żadnych cieni na stronach książki.
Zgadza się Ania! Dobrze byłoby mieć ciszę wokół siebie podczas czytania. BartekPL wspomniałeś o oświetleniu - warto również zadbać o naturalne światło w kąciku, jeśli to możliwe.
A ja jeszcze dodam, że fajnie jest mieć przy sobie mały stolik lub półkę na książki i herbatę! Wtedy nie trzeba przerywać czytania, żeby sięgnąć po coś.
O tak! Ja mam taki niewielki stoliczek obok fotela z miejscem na filiżankę i talerzyk na ciasteczka. To naprawdę ułatwia relaksujące wieczory z książką!
Jeśli chodzi o wybór mebli do kącika do czytania, warto postawić na wygodne krzesło lub fotel z podnóżkiem. Ważne jest również odpowiednie wsparcie dla pleców.