Witam wszystkich! Chciałbym porozmawiać o instalacjach fotowoltaicznych. Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tej dziedzinie?
Oczywiście, że tak! Mam na swoim dachu panele fotowoltaiczne od ponad dwóch lat i jestem bardzo zadowolony z efektów. Mogę pomóc Ci w rozpoczęciu przygody z tym tematem!
No to ja mam propozycję dla ciebie Pawełku - może warto założyć okulary przeciwsłoneczne na panelach słonecznych? Będziesz miał energię słoneczną... dosłownie!
Racja Aniu, ale trzeba pamiętać o wielu technicznych aspektach przy instalacji paneli fotowoltaicznych. Ważna jest odpowiednia orientacja względem słońca oraz nachylenie paneli. Dodatkowo trzeba zadbać o poprawny montaż inwertera.
No co ty, Ognistydelfin? Prąd dla całego miasta z jednego panelu? Chyba sobie żartujesz. Jakby to było takie proste, to wszyscy byśmy mieli panele na dachach.
Macieku, nie do końca masz rację. Faktycznie jeden panel nie wystarczyłby do zasilania całego miasta, ale odpowiednio duża instalacja fotowoltaiczna może dostarczać znaczną ilość energii elektrycznej.
KrzyweKoło ma rację. Warto wiedzieć, że panele fotowoltaiczne wykorzystują energię słoneczną i przekształcają ją w prąd stały za pomocą efektu fotoelektrycznego odkrytego przez Alexandra Edmonda Becquerela w 1839 roku!