Zastanawiałem się ostatnio, patrząc na te przepiękne drewniane podłogi w starych kamienicach, jak to jest z ich pielęgnacją. Mam na myśli te dębowe deski, które jeśli są dobrze utrzymane, wyglądają jak marzenie każdego miłośnika podróży w czasie. Chciałbym mieć taką podłogę w swoim mieszkaniu i poczuć się jak w starej rezydencji czy eleganckim hotelu z epoki. Czy ktoś z Was może ma doświadczenie w utrzymaniu podłóg dębowych i mógłby podzielić się kilkoma praktycznymi poradami? Wydaje mi się, że jest to temat wart omówienia - przecież nie tylko ja mogę szukać takiej wiedzy!
Jak już o tym mówisz, to faktycznie podłoga dębowa wymaga szczególnej troski. Nie można jej traktować jak każdej innej powierzchni. Trzeba pamiętać o regularnym czyszczeniu specjalistycznymi środkami do drewna oraz o unikaniu nadmiernego nawilżenia, które może prowadzić do deformacji lub puchnięcia drewna.
Jeśli chodzi o codzienne użytkowanie, ważne jest aby chronić podłogę przed zarysowaniami. Używanie filcowych nakładek na nóżki mebli czy unikanie chodzenia w butach po drewnie znacząco wydłuża jego żywotność. Regularne polerowanie specjalną pastą do drewna pomaga też zachować jego naturalny blask i głębię koloru.
A ja słyszałem od znajomego stolarza, że raz na jakiś czas trzeba zeszlifować warstwę wierzchnią i nałożyć nowy lakier! To daje PODŁODZE NOWE ŻYCIE!!! I ponoć warto robić to co kilka lat – oczywiście wszystko zależy od tego jak intensywnie użytkujemy naszą podłogę!!!
Warto także wspomnieć o odpowiednim wyborze środków czyszczących - nie wszystkie są równie dobre dla drewna dębowego. Przed użyciem któregokolwiek preparatu należy dokładnie przeczytać etykietkę i upewnić się czy nie zawiera agresywnych substancji chemicznych. Również metoda nanoszenia warstwy ochronnej ma istotne znaczenie - najlepiej aplikować ją przy użyciu miękkiego pędzla lub specjalnego wałka.
Nie można zapominać również o właściwej metodzie suszenia po myciu - nigdy nie zostawiajmy nadmiaru wody na powierzchni podłogi. Najlepsza będzie miękka ściereczka z mikrofibry która szybko pochłania wilgoć i nie pozostawia smug ani zadrapań.
No ale spoko też by było gdyby ktos rzucił tu konkret - jaka pasta czy olej najlepsze dla tego typu podlog? Bo ja słyszałem różne opinie ale ciężko znaleźć złoty środek you know?
Z mojej perspektywy ważne jest stosowanie produktów dedykowanych specjalnie dla drewna dębowego – oleje naturalne są bardzo dobrym wyborem ponieważ wnika głeboko w strukturê drewna chroniąc je zarówno od środka jak i zapewniając piękny wygląd od zewnątrz.