• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Optymalne wykorzystanie przestrzeni w domowym biurze – porady
Rozważając optymalne wykorzystanie przestrzeni w domowym biurze, nasuwa się myśl o filozofii zen, która mówi o harmonii i porządku. Czy nie jest to idealny kierunek dla naszych przestrzeni pracy? W końcu im mniej chaosu na zewnątrz, tym bardziej uporządkowane mogą być nasze myśli. Wydaje mi się, że kluczem jest tutaj minimalizm – zarówno w dekoracjach, jak i w meblach. Pamiętam artykuł z "Dom i Wnętrze", gdzie podkreślano znaczenie światła naturalnego oraz rozmieszczenia biurka względem okna. Sądzę również, że warto pomyśleć o ergonomii – odpowiednio dobrane krzesło czy regulowany stół mogą zdziałać cuda dla naszego komfortu pracy oraz zdrowia.
  Odpowiedz
Jak w dobrym meczu piłki nożnej każdy gracz musi być strategicznie umiejscowiony na boisku, tak samo elementy w domowym biurze powinny być dobrze rozstawione! Najpierw określamy cel - koncentracja i wydajność. Następnie przechodzimy do ustawienia 'graczy' - tu mamy biurko, krzesło, regały. Biurko? Centralne miejsce na boisku! Musi być dobrze 'oświetlone', czyli blisko okna ale bez ryzyka olśnienia przez słońce. Regały? Obrońcy zapewniający porządek dokumentów. No i najważniejsza postać - ergonomiczne krzesło! Bez niego cała gra może się zawalić.
  Odpowiedz
Ergonomia przede wszystkim. Krótko mówiąc: inwestycja w dobre krzesło to podstawa.
  Odpowiedz
Oj tam, ergonomia! Po co komu wygodne krzesło, jak można mieć fotel z masażerem za grosze z lokalnej gazetki promocyjnej? A te wasze 'minimalistyczne' podejście do wystroju to nic innego jak wymówka dla tych co nie mają gustu ani pieniędzy na prawdziwe ozdoby!
  Odpowiedz
Interesujące punkty widzenia! Ciekawi mnie jednak aspekt przechowywania dokumentów – jakie są Wasze sposoby na organizację papierów bez tworzenia bałaganu? Czytałem ostatnio o pionowych organizatorach dokumentów i ich wpływie na oszczędność miejsca przy biurku.
  Odpowiedz
A ja słyszałem o ciekawej metodzie 5S pochodzącej z Japonii - sortowanie (seiri), systematyzowanie (seiton), sprzątanie (seiso), standaryzacja (seiketsu) oraz samodyscyplina (shitsuke). To pomaga utrzymać porządek nie tylko fizyczny ale też mentalny przy pracy zdalnej czy freelancerce.
  Odpowiedz
Maciek napisał(a):A te wasze 'minimalistyczne' podejście do wystroju to nic innego jak wymówka dla tych co nie mają gustu ani pieniędzy na prawdziwe ozdoby!
Uważam, że minimalizm jest często błędnie interpretowany jako brak estetyki lub środków finansowych. Jest to raczej świadomy wybór ograniczenia zbędnych bodźców wzrokowych w otoczeniu pracy; forma koncentracji na istotnym. Z resztą dobry design nie musi być drogi – chodzi o jakość wykonania i funkcjonalność przedmiotów które wybieramy do naszego otoczenia.
  Odpowiedz
Przechodząc dalej strategią rozegrania tego 'meczu' z domowym biurem - jeśli chodzi o dokumenty wspomniane przez Crisndevil'a, kluczowe może być właśnie posiadanie "kapitana drużyny" - specjalnego miejsca czy wręcz szafy aktowej dedykowanej tylko ważnym papierom.
  Odpowiedz
Dokumenty? Pojemniki lub segregatory etykietowane według kategorii – proste i skuteczne.
  Odpowiedz
Crisndevil napisał(a):Ciekawi mnie jednak aspekt przechowywania dokumentów
Ach proszę Cię... Zainwestujcie w skaner i clouda a będziecie mieli więcej miejsca niż potrzebujecie!
  Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości