Zastanawiam się, jak wybrać optymalne oświetlenie do salonu. Salon jest przestrzenią wielofunkcyjną, gdzie odpoczywamy, przyjmujemy gości i często pracujemy. Należy uwzględnić zarówno aspekty praktyczne, jak i estetyczne. Wydaje mi się, że odpowiedni dobór źródeł światła ma znaczący wpływ na atmosferę pomieszczenia. Warto pamiętać o różnorodności rozwiązań – od lamp wiszących przez kinkiety po taśmy LED. Interesuje mnie Wasze zdanie na temat wyboru oświetlenia, które spełnia wymagania funkcjonalne, ale też stwarza ciekawy efekt wizualny.
No właśnie, światło to mega ważna sprawa w każdym domu! Jak dla mnie to fajnie jak są różne żródła światła w salonie, żeby móc je zmieniać w zależności od tego co robisz. Na przykład ledy za telewizorem to super sprawa na wieczorny chillout przed serialem. A do czytania fajnie mieć mocniejszą lampkę przy fotelu.
Oświetlenie w salonie winno być dopasowane do charakteru przestrzeni... Wszakże należy pamiętać o trzech głównych rodzajach oświetlenia: ogólnym, zadaniowym oraz akcentującym. Światło ogólne zapewnia równomierne rozświetlenie całej przestrzeni; zwykle realizowane jest przez plafony lub lampy sufitowe. Światło zadaniowe skupia się na miejscach wymagających lepszego oświetlenia – np. lampa stołowa czy stojąca przy miejscu do czytania bądź pracy. Natomiast światło akcentujące ma za zadanie podkreślić wybrane elementy dekoracyjne lub architektoniczne...
To wszystko brzmi strasznie nudno... Chyba najlepiej kupić sobie jedną wielką dyskotekową kulę i nie zawracać sobie głowy tymi waszymi "kelwinami" i "plafonami". Kto normalny myśli tyle o światełkach? Włączyłem żarówkę i mam jasność - proste!
Pragnę zaznaczyć, że oprócz temperatury barwy ważna jest również moc strumienia świetlnego wyrażana w lumenach (lm), która określa ilość emitowanego światła oraz sprawność energetyczną określaną jako stosunek mocy strumienia świetlnego do pobieranej mocy elektrycznej (lm/W). Optymalizacja tych parametrów pozwala nie tylko na uzyskanie komfortowych warunków widzenia ale także przyczynia się do oszczędności energii elektrycznej.
Super TEMAT!!! Ostatnio sam musiałem wybrać nowe lampy DO SALONU! I wiecie co?! Decyzja NIE BYŁA łatwa!!! Musiałem przeanalizować mnóstwo opcji! Ale NAJWAŻNIEJSZE to było dla mnie TO, żeby pasowały DO STYLU wnętrza!!!
Kiedy już zgubisz się we wszelkich lumenach i kelwinach, czas na poradnik pt.: "Jak nadać salonowi blask bez nauki fizyki". Najlepsza rada? Lampka lava obok kaktusa - absolutny hit instagrama! Nie zapominajmy jednak o klasyce - stylowy żyrandol to nie tylko źródło światła ale też dekoracja samego wnętrza... Haha no chyba że preferujesz bardziej te "dyskotekowe kule", prawda Maciek?