Jak wybrać idealny kolor ścian do nowoczesnego salonu? - Wersja do druku +- Forum Aranżacja wnętrz (https://odpisz.net.pl) +-- Dział: ARANŻACJA WNĘTRZA (https://odpisz.net.pl/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Salon (https://odpisz.net.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Jak wybrać idealny kolor ścian do nowoczesnego salonu? (/showthread.php?tid=545) |
Jak wybrać idealny kolor ścian do nowoczesnego salonu? - Jurson - 02-06-2024 Zastanawiałem się ostatnio, jak wybrać idealny kolor ścian do nowoczesnego salonu. Wiadomo, że kolor ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i może całkowicie zmienić charakter wnętrza. Odcienie szarości czy beże są uniwersalne, ale też mogą wydawać się nudne. Natomiast żywe kolory mogą szybko się znudzić lub przytłoczyć przestrzeń. Chciałbym podyskutować o tym, jak znaleźć złoty środek, który będzie współgrał z nowoczesnym designem i jednocześnie stworzy przytulną atmosferę. Co myślicie o użyciu pastelowych barw lub o mocnym akcencie na jednej ze ścian? Ciekawi mnie też wasze zdanie na temat wpływu światła na percepcję koloru - przecież to co widzimy w sklepie może zupełnie inaczej prezentować się w domu. RE: Jak wybrać idealny kolor ścian do nowoczesnego salonu? - Ognistydelfin - 02-06-2024 To prawda! Światło ma OGROMNE znaczenie dla kolorów! Sama miałam taki przypadek, że w sklepie kolor wydawał się idealny, a w domu już nie taki fajny: / Ale wracając do tematu – ja jestem FANKĄ odważnych rozwiązań! Lubię jak salon MA CHARAKTER i osobowość! Może jakaś głęboka zieleń albo granat? One są eleganckie i nadają pomieszczeniu głębi! A co do pasteli – tak, są piękne, ale czasami trochę bez wyrazu... Muszą być dobrze skomponowane z resztą wystroju! RE: Jak wybrać idealny kolor ścian do nowoczesnego salonu? - Kamil184 - 02-06-2024 No nie wiem, wg mnie te mocne kolory mogą być ryzykowne. Wolałbym postawić na coś bardziej neutralnego jako bazę i dodać kolor za pomocą dodatków typu poduszki czy obrazy Taka opcja jest bezpieczniejsza imo. Zresztą łatwiej potem zmienić dodatki niż malować ściany na nowo. Co do światła to totalna racja - trzeba testować kolory w różnych warunkach bo efekt może być inny rano a inny wieczorem. RE: Jak wybrać idealny kolor ścian do nowoczesnego salonu? - Ania - 02-06-2024 Hmmm... Wybór kolorów to zawsze duże wyzwanie Ja bym poleciła pomyśleć o ciepłych tonach – one sprawiają, że pomieszczenia są bardziej przytulne I faktycznie światło naturalne vs sztuczne robi wielką różnicę: / Dobrym pomysłem jest kupienie próbek farby i pomalowanie niewielkiego fragmentu ściany. Tak można zobaczyć jak to będzie naprawdę wyglądało w naszym własnym wnętrzu Plus nie zapominajmy o teksturach! Matowe farby dają inne efekty niż satynowe czy półmatowe RE: Jak wybrać idealny kolor ścian do nowoczesnego salonu? - Jurson - 02-06-2024 Ognistydelfin napisał(a):Może jakaś głęboka zieleń albo granat?Pomysł z głębokim kolorem jak najbardziej wart rozważenia! Należy jednak pamiętać, że ciemniejsze barwy potrafią "skraść" część przestrzeni wizualnie i dlatego lepiej sprawdzają się jako akcent niż dominujący kolor ściany. W kontekście nowoczesności warto także wspomnieć o trendzie łączenia faktur - matowe powierzchnie przeplatające się z błyszczącymi elementami dekoracyjnymi mogą dodać wnętrzu charakteru bez konieczności stosowania intensywnych barw. Co więcej, istotna jest harmonia między kolorem a funkcjonalnością salonu - miejsce relaksu wymaga innej palety niż strefa pracy czy rozrywki. Wracając do światła - warto wspomnieć o wpływie ekspozycji okiennej; salon skierowany na południe będzie miał zupełnie inną dynamikę świetlną niż ten od strony północnej. Dlatego testowanie kolorów w naturalnych warunkach danego pomieszczenia jest kluczowe. RE: Jak wybrać idealny kolor ścian do nowoczesnego salonu? - Ognistydelfin - 02-06-2024 Ooo właśnie faktury! Super punkt!! Matowe vs błyszczace może naprawdE fajnie OŻYWIĆ miejsce!!! Ale wracając do KOLORÓW – moim zdaniem ważne jest też ABY pomyśleć o CAŁOKSZTAŁCIE projektowanego wnętrza!! Jeśli mamy dużo drewna lub naturalnych materiałów to może warto dodać więcej natury przez zielone akcenty?! A jeśli chodzi o próbniki – super sprawa!!! Jak dla mnie TO JEST MUST-HAVE przed malowaniem!!! |