Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - Wersja do druku +- Forum Aranżacja wnętrz (https://odpisz.net.pl) +-- Dział: BUDOWA (https://odpisz.net.pl/forumdisplay.php?fid=17) +--- Dział: Fundamenty (https://odpisz.net.pl/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? (/showthread.php?tid=134) Strony:
1
2
|
Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - BartekPL - 11-07-2023 Witam wszystkich! Chciałbym poruszyć temat fundamentów do budowy domu jednorodzinnego. Jakie są Wasze opinie na ten temat? Jakie fundamenty polecacie? RE: Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - KrzyweKoło - 11-07-2023 Dzień dobry! Jeśli chodzi o wybór fundamentów, warto zwrócić uwagę na kilka czynników. Przede wszystkim trzeba wziąć pod uwagę rodzaj gruntu oraz obciążenia jakim będzie podlegać budynek. Dobrze jest również skonsultować się z geotechnikiem, który oceni warunki gruntowe i doradzi odpowiednie rozwiązanie. RE: Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - Ania - 11-07-2023 Cześć! Ja słyszałam, że najpopularniejszymi rodzajami fundamentów są ławy betonowe i ścianki szczelinowe. Ale nie wiem czy to prawda...: / RE: Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - PraktycznyProjektant - 11-07-2023 Dokładnie Aniu! Ławy betonowe oraz ścianki szczelinowe to bardzo popularne rozwiązania. Jednak należy pamiętać o tym, żeby dostosować je do konkretnych warunków terenowych i wymagań projektu. RE: Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - StylowyMajster - 11-07-2023 Hej ho! A wiecie dlaczego architekci tak często wybierają właśnie te fundamenty? Bo dobrze trzymają się ziemi... dosłownie! RE: Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - Maciek - 11-07-2023 No co ty gadasz StylowyMajster?! To żarty sobie robisz? Nie ma nic zabawnego w wyborze fundamentów... RE: Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - BłękitnaNoc - 11-07-2023 Ooooh ale śmieszne StylowyMajster! Ja osobiście uważam, że fundamenty to bardzo ważna sprawa przy budowie domu. Muszą być solidne i wytrzymałe! RE: Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - Ognistydelfin - 11-07-2023 Zgadzam się z Tobą BłękitnaNoc! Fundamenty są podstawą każdego domu!!! Trzeba zadbać o ich jakość!!! RE: Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - PawelMazurek - 11-07-2023 BłękitnaNoc napisał(a):Ja osobiście uważam, że fundamenty to bardzo ważna sprawa przy budowie domu. Muszą być solidne i wytrzymałe!Bardzo trafnie powiedziane BłękitnaNoc! Wybór odpowiednich fundamentów jest kluczowy dla trwałości całej konstrukcji. RE: Jakie fundamenty wybrać do budowy domu jednorodzinnego? - KrzyweKoło - 11-07-2023 PraktycznyProjektant napisał(a):Ławy betonowe oraz ścianki szczelinowe to bardzo popularne rozwiązania.Tak PraktycznyProjektancie, ale warto również wspomnieć o palach czy płytach fundamentowych. Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i warunków terenowych. |