Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Wersja do druku +- Forum Aranżacja wnętrz (https://odpisz.net.pl) +-- Dział: PODŁOGI (https://odpisz.net.pl/forumdisplay.php?fid=29) +--- Dział: Podłogi drewniane (https://odpisz.net.pl/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? (/showthread.php?tid=1876) Strony:
1
2
|
Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Alealawyer - 11-12-2024 Zastanawiałem się ostatnio, patrząc na te przepiękne drewniane podłogi w starych kamienicach, jak to jest z ich pielęgnacją. Mam na myśli te dębowe deski, które jeśli są dobrze utrzymane, wyglądają jak marzenie każdego miłośnika podróży w czasie. Chciałbym mieć taką podłogę w swoim mieszkaniu i poczuć się jak w starej rezydencji czy eleganckim hotelu z epoki. Czy ktoś z Was może ma doświadczenie w utrzymaniu podłóg dębowych i mógłby podzielić się kilkoma praktycznymi poradami? Wydaje mi się, że jest to temat wart omówienia - przecież nie tylko ja mogę szukać takiej wiedzy! RE: Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Chrccooter - 11-12-2024 Jak już o tym mówisz, to faktycznie podłoga dębowa wymaga szczególnej troski. Nie można jej traktować jak każdej innej powierzchni. Trzeba pamiętać o regularnym czyszczeniu specjalistycznymi środkami do drewna oraz o unikaniu nadmiernego nawilżenia, które może prowadzić do deformacji lub puchnięcia drewna. RE: Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Ilysecoins - 11-12-2024 Jeśli chodzi o codzienne użytkowanie, ważne jest aby chronić podłogę przed zarysowaniami. Używanie filcowych nakładek na nóżki mebli czy unikanie chodzenia w butach po drewnie znacząco wydłuża jego żywotność. Regularne polerowanie specjalną pastą do drewna pomaga też zachować jego naturalny blask i głębię koloru. RE: Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Ognistydelfin - 11-12-2024 A ja słyszałem od znajomego stolarza, że raz na jakiś czas trzeba zeszlifować warstwę wierzchnią i nałożyć nowy lakier! To daje PODŁODZE NOWE ŻYCIE!!! I ponoć warto robić to co kilka lat – oczywiście wszystko zależy od tego jak intensywnie użytkujemy naszą podłogę!!! RE: Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Bobetslots - 11-12-2024 Warto także wspomnieć o odpowiednim wyborze środków czyszczących - nie wszystkie są równie dobre dla drewna dębowego. Przed użyciem któregokolwiek preparatu należy dokładnie przeczytać etykietkę i upewnić się czy nie zawiera agresywnych substancji chemicznych. Również metoda nanoszenia warstwy ochronnej ma istotne znaczenie - najlepiej aplikować ją przy użyciu miękkiego pędzla lub specjalnego wałka. RE: Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Bondwrehab - 11-12-2024 No i pamietajcie zeby spr. wilgotności pomieszczeń gdzie macie te parkiety bo za duzo H2O a drewno może puchnąc albo sie kurczyć yo! Trzymać równowagę to klucz do sukcesu RE: Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Katsrenuva - 11-12-2024 Nie można zapominać również o właściwej metodzie suszenia po myciu - nigdy nie zostawiajmy nadmiaru wody na powierzchni podłogi. Najlepsza będzie miękka ściereczka z mikrofibry która szybko pochłania wilgoć i nie pozostawia smug ani zadrapań. RE: Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Bobetslots - 11-12-2024 Chrccooter napisał(a):Nie można jej traktować jak każdej innej powierzchni.Dokładnie zgadzam się z tym zdaniem. Podkreślając indywidualność poszczególnych rodzajów drewna należy jeszcze wspomnieć, że podczas pielęgnacji liczy się także odpowiednia frekwencja zabiegów konserwujących. Częstość aplikowania oleju czy pasty musi być dopasowana do intensywności eksploatacji oraz ekspozycji na światło słoneczne, które też ma wpływ na kondycję drewna. RE: Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Bondwrehab - 11-12-2024 No ale spoko też by było gdyby ktos rzucił tu konkret - jaka pasta czy olej najlepsze dla tego typu podlog? Bo ja słyszałem różne opinie ale ciężko znaleźć złoty środek you know? RE: Porady - jak prawidłowo pielęgnować podłogę dębową? - Ilysecoins - 11-12-2024 Z mojej perspektywy ważne jest stosowanie produktów dedykowanych specjalnie dla drewna dębowego – oleje naturalne są bardzo dobrym wyborem ponieważ wnika głeboko w strukturê drewna chroniąc je zarówno od środka jak i zapewniając piękny wygląd od zewnątrz. |